joy

Emotional Freedom Therapy (EFT)bamboe

Emotional Freedom Techniques (Emotionele bevrijdingstechnieken) of EFT is een vorm van emotionele acupressuur. EFT is een methode die de spanning of emotionele lading van een probleem of klacht afneemt en je zo emotioneel en fysiek bevrijdt. Bij EFT tik je met je vingertoppen op specifieke punten op je lichaam terwijl je je concentreert op je fysieke, emotionele of psychische pijn. Dit tikken maakt de emotie los. Hierdoor verdwijnt de negatieve lading die verbonden is aan de oorspronkelijke ervaring van de klacht of het probleem. De energie stroomt opnieuw vrij en je voelt je in evenwicht. Anders gezegd: zodra je de negatieve lading van een bepaald trauma, herinnering, symptoom, ongemak of kwaal weghaalt, voel je de negatieve emotie (pijn, angst, verdriet, onrust, …) die er voordien mee gepaard ging niet langer. Door EFT kan je je klacht of probleem plaatsen, loslaten en vergeten.

Om EFT toe te passen is het niet nodig dat je je de oorspronkelijke ervaring ook daadwerkelijk herinnert. Dikwijls heb je geen flauw idee van de oorsprong van de negatieve ervaring. Volgens traditionele psychologische methodes moet je dan eerst diep in jezelf op zoek naar deze ervaring voor je kan beginnen met de verwerking ervan. Niet zo bij EFT. Als je je de oorspronkelijke ervaring wel herinnert, blijft die herinnering bestaan maar eraan terugdenken, geeft geen slecht gevoel meer.

Concreet: deze technieken zullen je helpen om de emoties te ontspannen, los te laten en op te lossen. Letterlijk! Door de jaren heen, krijgen wij ontelbare stimuli en daaraan knopen wij een aantal gevoelens aan vast die wij, als we er niks aan doen, soms een leven lang meedragen! Het is als een rugzak dragen, waar we van alles in stoppen. Maar op de duur begint dat rugzakje te wegen, en als we het niet eens regelmatig ledigen blijft het wegen. Soms wordt het ondraaglijk zwaar! Wel, EFT is een middel om wat we door de jaren heen emotioneel hebben opgestapeld en meegedragen, ook daadwerkelijk van ons af te schudden. Het is een desensitisatiemethode. Het begint altijd met een ervaring (stimulus) waaraan je onvermijdelijk een gevoel koppelt. Het is de herinnering/beeld van die negatieve ervaring die je steeds dat gevoel opnieuw doet krijgen! Dat gevoel is wat ons voortdurend slecht doet "voelen".

Of dit nu bewust of onbewust gebeurt, je blijft met een slecht gevoel zitten! En daar gaat het bij EFT om: Het GEVOEL.  We proberen het gevoel op te lossen, waardoor je een andere kijk krijgt op je negatieve ervaring, zodat je je angst, pijn enz. niet meer voelt. Na de behandeling doet het je niets meer, de lading is er van af en je kan het loslaten en vergeten. EFT is een op meridianen gebaseerde psychotherapievorm (Meridian Based Therapy), ook wel Meridiaan Energie Psychologie of Energie Psychologie genoemd. EFT maakt gebruik van meridianen als koppeling tussen lichaam en geest.

(bron: eft-online)